lördag 12 juni 2010

Fostran i fotbollens tecken!

Öppnar lokaltidningen och blir alldeles rörd av alla fotbollslag som står så fint uppställda för fotografering. Lag på lag... en hel tidning full av snygga lagbilder! Här bredvid är några...

Alla ser glada och lugna ut, inga V-tecken i luften utan alla sitter eller står mycket fint och ordentligt och följer fotografens minsta önskan! Ordning och reda! Och så vet jag dessutom att bakom varje lag finns frivilliga eldsjälar! Som gör ett fantastiskt jobb!

Lyssnar sen på ett inslag i radion (skrolla ner till: Durban- sportens huvudstad i Sydafrika) om fotbollens betydelse i Sydafrika och blir fascinerad av att höra hur de använder sig av fotbollen för att träna konflikthantering och för att lära sig kommunicera med varandra.

I inslaget berättas att man provar olika metoder, ex. spelar de utan domare ibland! Så fort något händer eller något blir fel så sitter man ner på planen och får tillsammans resonera sig fram till en lösning. Eller så spelar man i könsblandade lag men reglerna är då att endast kvinnor får göra mål, männen får bara passa! Intressant! Lyssnar vidare och funderar...

Jag har aldrig tänkt på fotboll så, konflikthanteringsträning och fredsskapande, men nu tilltalar mig tanken oerhört! Helt plötsligt blir jag mer intresserad av att se på fotboll och börjar förstå varför fotboll är så stort i andra länder. Att bollen kan vara ett "verktyg för försoning och fred" som de så fint säger i radioinslaget.

Så tänk på det nu när du sitter där vid TV:n och följer fotbolls-VM!

Bollen är "rund", ja visst, men det kan komma något "fyrkantigt" ut av den: social kompetens, fostran, känsla för regler och känsla för övertramp, förståelse för andra, konflikthantering, samhörighet och lagkänsla. Allt det har vi nytta av i vårt framtida samhälle!

Så rulla in en boll och låt den rulla! Mer! Och titta gärna på det här om du får det tråkigt!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar