lördag 18 september 2010

Ordförståelse i valtider

Debattlustan är stor i valtider! I medierna ägnas hela program eller hela nummer åt valet 2010. Det affischeras, hålls tal på gator och torg. Det bloggas, twittras och politikerna försöker synas på alla tänkbara arenor. Det nämns ord som arbetslöshet, skolor, pensionärer, skatter, rut- och rotavdrag, demokrati, barnfamiljer, arbetslöshetskassa, arbetstagare m.m.

Häromkvällen råkade jag höra en diskussion som fördes ute på stan. Ett stort gäng ungdomar som var fulla av både ungdomlig iver och debattlust stod i en klunga och pratade om vilket parti de skulle rösta på, om de hade fått rösta. Än gick vågorna hit, än gick vågorna dit. Vi var många runt omkring som hörde argumenten hagla. Röstlägena höjdes betänkligt i takt med att kvällen blev allt senare och debatten hettade till. Ungdomarna var kort sagt inte eniga!

Vi som stod runt om blev mer och mer intresserade av hur debatten skulle sluta samtidigt som vi imponerades av det engagemang och den kunskap ungdomarna uppvisade. Undrar vem som tar hem diskussionen, tänkte vi, tills en i gruppen plötsligt höjde rösten kraftigt:
-Men vem är den där Rut som ni snackar om???
Pinsamt tyst blev det och tvärslut på debatten! Ridå ner för oss alla!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar